Kellemes húsvéti ünnepeket


Település:
Budapest, 8. kerület

Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Létrehozva:
2020-04-12 19:22:50

Cikk írója:
Kovács István


Kellemes húsvéti ünnepeket

Emberemlékezet óta nem volt olyan Húsvét, mint az idei. Ebben bizonyára egyetértünk. Mégis mindenkit arra biztatunk, ápoljuk hagyományainkat és ha csak szűk körben is, de készüljünk az ünnepre ahogy szoktunk. Készítsük fel lelkünket, díszítsük ki környezetünket. Szedjünk barkát, fessünk tojást, süssünk pogácsát, tanuljunk új locsolóverset, főzzünk sonkát, igyunk hozzá finom bort és öltözzünk fel szépen az ünnep örömére! Hisszük, hogy a manapság rendellenesen beszűkült hétköznapokat az ünnepek szebbé, elviselhetőbbé teszik majd.

Elérkezett szagos Húsvétreggele!
Ebben a viharos időszakban egy nagy adag napsütést, szeretteitek mosolyát - akár Veletek van, akár az online térből küldi-, rengeteg feltöltő pihenést, felhőtlen szórakozást és....
Nagy valószínűséggel életünk legfurcsább és legrendkívülibb Húsvétja közeledik. Ha kimozdulunk az ajánlások ellenére, meglátogatjuk ezer éve nem látott rokonainkat, akkor azért érezzük magunkat rosszul. Ha pedig nem tesszük, belátjuk, hogy jobb, ha otthon maradunk, akkor meg azért fogjuk magunkat rosszul érezni, mert tudjuk már nagyon is jól, hogy egyetlen technológiai kütyü sem ér fel egy öleléssel, egy hátbaveregetéssel, a locsolókölni és a tormás-sonkás illat elegyével.

Nehéz időkben azt mondják, van időnk odafigyelni magunkra. Aha, tényleg. De mit figyeljünk?

  • Azt, hogy hogyan foszlik szét a türelmünk, ahogy telnek a napok?
  • Azt, hogy hogyan vágyunk egyre erőteljesebben olyan dolgok után, amik néhány hete már unalmasnak tűntek?
  • Azt, hogy hogyan töltik ki az elménket olyan gondolatok, amik garantáltan sehova se vezetnek?
  • Azt figyeljük, hogy hogyan ébredünk fel egyre többször éjjel és hogyan bírunk egyre kevésbé visszaaludni?
  • Azt figyeljük, hogy hogyan hat ránk a szociális életünk lenullázása?

Ha ezeket figyelnénk, garantáltan bele is gárgyulnánk.

Önmagunk megfigyelése és az önismereti munka nyilván logikus lépés a bezártság idején, de lássuk be, nem a börtönökben hosszú időket élő embertársaink a legtudatosabbak és legboldogabbak... Érdekes, nem?

Az önismeretnek az a lényege, hogy az életedet általa egyre magasabb színvonalon élhesd, és azt is te állapítod meg magadnak, hogy mit jelent számodra a magasabb színvonal.

Nem mindenki tűzi ki a spirituális célokat azonnal, vannak, akiknek igen is, anyagi és egzisztenciális célokat kell kitűzniük ahhoz, hogy holnap is tudjanak az önismerettel foglalkozni, mert ha másképp tennének, akkor holnapra már felkopna az álluk, aztán már a puszta túlélés következne. De nagyon sokaknak a magány a legnagyobb problémájuk, vagy az, hogy olyasvalakivel kénytelenek együtt élni, akivel konkrétan már alig bírják elviselni egymást...
Ezek igen is akut problémák, amiket a korlátozások még inkább felerősíthetnek.


De mielőtt folytatnám itt van A húsvét története.
A húsvét, a kereszténység egyik legnagyobb szent ünnepe, úgynevezett "mozgó ünnep". Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség március 21-én van, ehhez igazodik a húsvét időpontja. Ha a március 21-i napéjegyenlőség időpontja olyan szombati napra esik amikor éppen holdtölte van, akkor abban az évben a húsvét március 22-én van. Tehát ez a legkorábbi nap, amikor elkezdődhet a húsvét. A csillagászati tavasz kezdetétől a legtávolabbi időpontra eső húsvét vasárnap pedig április 25-e lehet.


A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.
A történet szerint két nappal elötte, pénteken, feszítették keresztre őt a római katonák, azzal gyanusitották, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy ő akart lenni a király.

Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé tűztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya.

Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt. Lévén, hogy másnap szombat volt és olyankor a tizparancsolat szerint pihenni kell, a családja és a tanitványai csak vasárnap mentek ki megint a sírhoz.
De mit találtak ott...!? Üres volt a gödör!
Egy angyal állt mellette és azt mondta a gyászolóknak:
"Nincs már itt, mert feltámadt!"
De térjümk vissza....

Ha most azt érzed, hogy egyre jobb az életed a korlátozások között, akkor az szuper!

De ha azt érzed, hogy egyre rosszabbul érzed magad, és mondjuk te elviselnéd, de látod a családtagjaidon, hogy mennyire szenvednek ettől a helyzettől, és te meg ettől vagy rosszul, akkor ne szégyelld magad!

Ne szégyelld magad, mert egyre nehezebben bírod!

Ne szégyelld magad, mert eleged van a statisztikákból!

Ne szégyelld magad, mert vágysz vissza a régi életedbe, illetve azt sem bánod, ha megújul, csak történjen már valami előrelépés!

Ne szégyelld magad, ha naphosszat aggódsz a bevételeid, a gyerekeid iskolai előmenetele, a szüleid vagy idős rokonaid egészségének alakulása miatt.

Itt az Ünnep, ami gyakorlatilag a világ legmélyebb mélypontjával, a gyásszal és a bűntudattal kezdődik. Nagypéntek Jézus keresztrefeszítésének napja, és akár hiszünk benne, akár nem, az emberiség kollektív tudattalanjában olyan erős lenyomattal bír, ami még az ateisták vagy a más vallásokban hívők számára sem hagyható figyelmen kívül. 

Ez az év legsötétebb napja.

De innen biztosan felfelé vezet az út, hiszen Jézus feltámad!

A Húsvét mindig arra emlékeztet bennünket, hogy a legsötétebb kút mélyéből is kifelé tudunk nézni, és ki is tudunk belőle jutni.

Most egy rendkívüli kút aljából pislogunk kifelé, és bár nagyon sok a bizonytalanság, de hiszem, hogy ebből is van kiút, gyorsabban, mint sokan gondolnák.

Ráadásul nem kell egyedül menned!


Szeretettel kívánok olyan kellemes Húsvétot, amilyet csak szeretnél magadnak!

forrás : A tudatosság  művészete online tanfolyam csupán a kezdete és első lépcsőfoka egy új útnak és lehetőségnek, amit a jövőre tervezek, és amelynek keretei között te is magasabb szintre léphetsz az önismerettel és a tudatossággal való foglalatoskodásban. Ha most úgy érzed, hogy ráleltél valami jövőbemutatóra és izgalmasra, az nem a véletlen műve. ????

vidirita.com